Top 5 tendințe în robotică pentru 2023
- Eficiența energetică
- Reshoring
- Roboți mai ușor de utilizat
- Inteligența artificială și automatizarea digitală
- O nouă viață pentru roboții industriali
Conform datelor din Raportul IFR 2023 (Federația Internațională de Robotică), stocul de roboți operaționali din întreaga lume a atins un nou record de aproximativ 3,5 milioane de unități.
Valoarea instalațiilor a ajuns la o valoare estimată de 15,7 miliarde USD. „Roboții joacă un rol fundamental în asigurarea cerințelor în schimbare ale producătorilor din întreaga lume”. Noile tendințe în domeniul roboticii atrag utilizatorii, de la întreprinderile mici până la OEM-uri la nivel mondial” Marina Bill, președintele Federației Internaționale de Robotică.
Iată principalele 5 tendințe care vor modela robotica și automatizarea în 2023:
1.Eficiența energetică
Eficiența energetică este esențială pentru a îmbunătăți competitivitatea companiilor în contextul creșterii costurilor energetice. Adoptarea roboticii ajută la reducerea consumului de energie în producție. În comparație cu liniile de asamblare tradiționale, se pot realiza economii considerabile de energie prin reducerea încălzirii. În același timp, roboții lucrează la viteză mare, crescând astfel rata de producție, astfel încât devine mai eficientă din punct de vedere al timpului și al energiei.
În prezent, roboţii sunt proiectați să consume mai puțină energie, ceea ce duce la reducerea costurilor de operare. Pentru a-și îndeplini obiectivele de sustenabilitate pentru propria producție, companiile folosesc roboți industriali echipați cu tehnologii de economisire a energiei: comenzile roboților transformă energia cinetică în energie electrică și o reintroduc în rețeaua electrică. Această tehnologie reduce semnificativ energia necesară pentru funcționarea unui robot. O altă caracteristică este modul inteligent de economisire a energiei, care controlează alimentarea cu energie a robotului pe parcursul întregii zile de lucru.
Având în vedere că instalațiile industriale trebuie să își monitorizeze consumul de energie chiar și în prezent, astfel de senzori de energie conectați vor deveni probabil un standard industrial pentru soluțiile robotizate.
2.Reshoring
Reziliența a devenit un factor important pentru reshoring în diverse industrii: producătorii de automobile, de exemplu, investesc masiv în linii de aprovizionare scurte pentru a aduce procesele mai aproape de clienții lor. Acești producători utilizează automatizarea robotizată pentru a fabrica baterii puternice în mod rentabil și în cantități mari pentru a susține proiectele lor de vehicule electrice. Aceste investiții fac redundantă expedierea bateriilor grele. Acest lucru este important, deoarece tot mai multe companii de logistică refuză să expedieze baterii din motive de siguranță.
Relocalizarea producției de microcipuri înapoi în SUA și Europa este o altă tendință de reshoring. Deoarece majoritatea produselor industriale din zilele noastre necesită un cip semiconductor pentru a funcționa, aducerea acestora aproape de client este crucială. Roboții joacă un rol vital în producția de cipuri, deoarece fac față cerințelor extreme de precizie. Roboții special concepuți automatizează fabricarea plăcuțelor de siliciu, preiau sarcinile de curățare sau testează circuitele integrate.
3.Roboți mai ușor de utilizat
Programarea roboților a devenit mai ușoară și mai accesibilă pentru cei care nu sunt experți. Furnizorii de platforme de automatizare bazate pe software vin în sprijinul companiilor, permițând utilizatorilor să gestioneze roboți industriali experiență anterioară în programare. OEM-urile colaborează cu partenerii de tehnologii cu cod redus sau chiar fără cod, care permit utilizatorilor de toate nivelurile de calificare să programeze un robot.
Un software ușor de utilizat, asociat cu o experiență intuitivă a utilizatorului, înlocuiește programarea extinsă a roboților și deschide noi oportunități de automatizare: start-up-urile de software intră pe această piață cu soluții specializate pentru nevoile companiilor mici și mijlocii. De exemplu: un robot industrial tradițional cu sarcină mare poate fi echipat cu senzori și un nou software care permit operarea colaborativă. Acest lucru facilitează operatorilor adaptarea mașinilor grele la diferite sarcini. Companiile vor obține astfel ce e mai bun din ambele: hardware robust și precis pentru roboți industriali și software cobot de ultimă generație.
Interfețele de programare ușor de utilizat, care permit clienților să configureze singuri roboții, sunt, de asemenea, un motor al noul segment emergent al roboticii cu costuri reduse. Mulți clienți noi au reacționat la pandemia din 2020 încercând soluții robotizate. Furnizorii de roboți au confirmat această cerere. Configurarea și instalarea ușoară, cu un software preconfigurat pentru a gestiona dispozitivele de prindere, senzorii sau controlorii, sprijină implementarea roboților cu costuri mai mici. Astfel de roboți sunt adesea vânduți prin intermediul magazinelor web, iar rutinele de program pentru diverse aplicații pot fi descărcate dintr-un magazin de aplicații.
4.Inteligența artificială și automatizarea digitală
Impulsionați de progresele tehnologiilor digitale, furnizorii de roboți și integratorii de sisteme oferă noi aplicații și le îmbunătățesc pe cele existente în ceea ce privește viteza și calitatea. Roboții conectați transformă producție. Roboţii vor funcționa din ce în ce mai mult ca parte a unui ecosistem digital conectat: Cloud Computing, Big Data Analytics sau reţelele mobile 5G oferă baza tehnologică pentru o performanţă optimizată. Standardul 5G va permite o producție complet digitalizată, ceea ce va însemna că la nivel de atelier cablurile vor fi depășite.
Inteligenţa artificială (AI) reprezintă un potenţial mare pentru robotică și va aduce o serie de beneficii în producţie. Scopul principal al utilizării IA în robotică este de a gestiona mai bine variabilitatea și imprevizibilitatea mediului extern, fie în timp real, fie în afara liniei de producţie. Acest lucru face ca AI care sprijină învăţarea automată să joace un rol tot mai important în ofertele de software în care sistemele de execuție beneficiază, de exemplu, de procese optimizate, întreținere predictivă sau prindere bazată pe sistemele vision.
Această tehnologie vine în ajutorul producătorilor, furnizorilor de servicii logistice și a comercianţilor cu amănuntul să facă față schimbărilor frecvente de produse, comenzi și stocuri. Cu cât variabilitatea și imprevizibilitatea mediului sunt mai mari, cu atât este mai probabil ca algoritmii de inteligență artificială să ofere o soluție rentabilă și rapidă – de exemplu, pentru producătorii sau angrosiștii care se ocupă de milioane de produse diferite și care se schimbă în mod regulat. IA este utilă și în mediile în care roboţii mobili trebuie să facă distincţia între obiectele sau persoanele pe care le întâlnesc și să răspundă în mod diferit.
5.O nouă viață pentru roboții industriali
Având în vedere că un robot industrial are o durată de viaţă de până la treizeci de ani, noile tehnologii reprezintă o mare oportunitate care le oferă roboților vechi o „a nouă viață”. Producătorii de roboți industriali precum YASKAWA, ABB, Fanuc, KUKA, Stäubli au centre de reparații specializate în apropierea clienților lor, pentru a recondiționa sau moderniza unitățile uzate într-un mod eficient din punct de vedere al resurselor. Această strategie de pregătire pentru reparații pentru producătorii de roboți și clienții lor economisește, de asemenea, costuri și resurse. Oferirea de reparații pe termen lung clienților reprezintă o contribuție importantă la economia circulară.