Echipament patentat cu aplicație în industria băuturilor

O celulă robotizată perfect adaptată pentru manipularea automatizată a sticlelor, instalată pe o platformă care poate fi mutată la nevoie.

Cu noul produs Air Grip dezvoltat de Yaskawa, vă demonstrăm cum funcționează manipularea sticlelor cu ajutorul roboților. Această soluție completă  este concepută astfel încât procesele sigure și rapide de încărcare și descărcare a lăzilor sau a ambalajelor din carton să poată fi implementate cât mai practic.

În această soluție intervine robotul Motoman cu tehnologia de prehensiune a gripper-ului patentat. Robotul are capacitatea de a muta sticlele și de a ambala sticlele în lăzi. Acest sistem poate manipula 6-8 lăzi pe minut.

 

sursa: Youtube, Yaskawa Nordic – Air Grip for the brewery industry

 

În plus față de grippere, echipamentul Yaskawa mai cuprinde un dispozitiv de manipulare, un controller de robot,  un panou HMI  și un convertizor de frecvență. Toate componentele sunt produse de Yaskawa și se completează pentru a construi  o soluție simplă din punct de vedere tehnic, care și-a demonstrat deja aplicabilitatea. Celula este ridicată pe o platformă mobilă. Acest lucru înseamnă că întregul sistem poate fi pus în funcțiune atât rapid, cât și facil, putând fi mutat doar cu ajutorul unui stivuitor, la nevoie. Capacitatea unității este de aproximativ șase-opt lăzi pe minut, sistemul fiind prevăzut cu un dispozitiv de ridicare a ambalajului din carton și cu unul de închidere a operației de ambalare. Această soluție de manipulare care prin structura sa salvează spațiu, se pretează în mod special  companiilor de dimensiuni mici și mijlocii. Cu ajutorul unei mese care poate fi prevăzută opțional cu unul sau doi roboți, sticlele pot fi încărcate automat.

 

 

Caracteristica esențială a acestui sistemului constă în gripper-ele patentate. Acestea sunt stabile, rezistente și pot fi configurate individual. În cazurile rare de defecțiune, este chiar utilizatorul cel care le poate întreține și repara, grație design-ului modular. Acest aspect a reușit să-i convingă deja pe operatorii de linii de ambalare.

Producătorii din industria băuturilor utilizează acest sistem special cu gripper împreună cu o masă de sortare. Două modele de robot sunt utilizate cu precădere pentru această aplicație. Unul este robotul cu sarcină mare, Motoman SP800 în 5 axe, care poate muta o greutate de până la 800 kg, iar celălalt este robotul de paletizat Motoman MPL500 în patru axe și o sarcină de încărcare de 500 kg.

În fabrica de bere din Paderborn, Germania, modelul MPL500 II manipulează deja până la 1000 de lăzi cu sticle pe oră.  Dacă toate acestea ar fi trebuit sortate manual, ar fi fost necesari 15-20 de angajați. În plus, sarcina este extrem de solicitantă din punct de vedere fizic, iar manipularea manuală în general, nu mai corespunde gradului nivelului ridicat de automatizare din unitățile de îmbuteliere moderne de azi.

 

NORMANDIA – partener YASKAWA în România
Sursa:  yaskawa.eu.com
Articol tradus și adaptat de NORMANDIA