Mutare și repunere în funcțiune mașini MG 1200 – 70 de tone, Kehren – 46 de tone

Unul dintre cele mai ample și provocatoare proiecte de mutare și repunere în funcțiune de echipamente, pe care NORMANDIA le-a finalizat până în prezent, s-a desfășurat la o fabrică din România, pentru un partener din industria automotive.

După mai multe încercări de identificare a ordonării mașinilor pentru optimizarea procesului și a producției din segment, echipa NORMANDIA a decis efectuarea rocadei dintre 2 mașini, MG1200 de 70 de tone (cea mai mare mutată de NORMANDIA până în prezent) și Kehren de 46 de tone.

Pentru a obține spațiul necesar operatorului mașinii MG1200, echipa NORMANDIA a decis și mutarea celei de-a treia mașini, Bertiez de 52 de tone.

Provocare

Proiectul a fost provocator, pentru că toate activitățile au fost efectuate contra-cronometru, mașinile având o mare importanță în fluxul de producție a unor piese esențiale și scumpe. Graficul nostru de execuție a proiectului, construit împreună cu beneficiarul, arată toți pașii de executat de ambele echipe. Au fost implicați 14 tehnicieni, în 2 echipe, cu 2 lideri de echipă.

Dispozitivele și echipamentele utilizate au cuprins un set de role cu capacitate de transport a utilajelor de maximum 80 de tone și cricuri hidraulice foarte puternice.

Pentru manipularea și deplasarea unor mase cu acest tonaj, este nevoie de o coordonare foarte atentă a tehnicienilor, mai ales că spațiile de manevră au fost înguste, cu multe alte mașini amplasate în apropiere și obstacole care au fost demontate pentru crearea spațiului necesar pătrunderii unor mașini cu foarte mare gabarit. S-a trecut pe culoar, cu mașina de 70 de tone, la doar câțiva mm fata de obstacolele laterale.

Complexitate

Proiectul a fost complex, pentru că pe lângă clasicele noastre activități mecanice și electrice, a implicat și activitatea de carotare a pardoselii betonate, pentru confecționarea a 26 de picioare ale mașinii Kehren, dintr-un mortar special. Echipa noastră a turnat acest mortar, a confecționat cofraje, urmând întocmai specificațiile tehnice ale producătorului.

 

 

Repunerea în funcțiune a acestor mașini de către echipa NORMANDIA a fost o alta mare provocare. Astfel de mașini sunt complexe, după perioade de întrerupere a funcționării și de schimbare a amplasamentului, este nevoie de multe reparametrizări ale aparatajelor.

Echipa NORMANDIA este pregătită să abordeze oricând astfel de proiecte.