Normandia aduce noutăţile Yaskawa în România: noul Cobot MOTOMAN HC20DT IP67

 

NORMANDIA aduce în România noul cobot MOTOMAN HC20DT IP67. Conceput și lansat pe piață în anul 2020 de Yaskawa, MOTOMAN HC20DT este un robot colaborativ în 6 axe, fiind caracterizat de o sarcină și o rază de acțiune superioare.

Cu tehnologia de limitare a puterii și a forţei (Power and Force Limit), operatorul este întotdeauna în siguranţă. Robotul este oprit automat la contactul cu operatorul.

În funcţie de evaluarea riscurilor, robotul MOTOMAN HC20DT IP67 poate funcţiona în locuri care nu implică măsuri de protecţie suplimentară, cum ar fi gard de protecţie, economisindu-se astfel spaţiul și costul de integrare.

Îndeplinind cerinţele standardului internațional EN 60529-IP67, acest robot este prevăzut cu protecţie împotriva prafului și apei, pentru o funcţionare optimă în medii dificile.

Beneficii-cheie

Controllere

 • controllere de dimensiuni reduse, YRC1000 și YRC1000 micro, compatibile cu o mare parte din roboţii industriali Yaskawa.

Grad înalt de siguranță

 • siguranţă prin design: colţuri rotunjite, fără zone ascuţite;
 • tot cablajul se găsește în interiorul braţului robotic;
 • standarde de siguranță – aplicaţii pentru roboţi industriali: ISO 10218-1 (5.10.5 Limitare forţă și putere);
 • conform cu ISO TS 15066 (safety);
 • controller de robot industrial cu funcţii safety: ISO 13849-1, PLd, Categoria 3;
 • Functional Safety Unit (DCS inclusă);
 • forţa de contact între operator și robot este limitată la un nivel optim de siguranţă; în funcţie de aplicaţie, MOTOMAN HC20DT poate trece din modul safe/colaborativ, în situaţii care implică interacţiunea om-robot, în modul high speed, atunci când dispozitivele suplimentare de siguranţă detectează absenţa operatorului.
 • senzori safety pentru forţă/senzori de cuplu în toate cele 6 axe.

Învățare rapidă

 • Robotul poate fi acţionat direct, prin intermediul unei funcţii:
  • mod de învățare rapidă, prin apăsarea unui buton.

Detalii tehnice

Accent pus pe interfaţa prietenoasă

Pe lângă aspectele legate de siguranță, designul HC20DT IP67 pune accent pe operarea prietenoasă a brațului robotic. Grație celor șase senzori de cuplu integrați, împreună cu monitorizarea și evaluarea permanentă a forțelor externe, brațul robotului poate fi ghidat și programat manual  (DT – Direct Teach). Acest lucru implică o economie de timp în crearea programelor pentru robot. Butoanele “MOVE”, “TEACH” și “TOOL UTILITY” prevăzute pe flanșă sunt utilizate la programare. Noul MOTOMAN HC20DT IP67 poate fi operat prin intermediul interfeței de control și programare (Smart Pendant) sau prin intermediul unei interfețe de programare convenționale (Teach pendant).

Patru alte modele de roboți HRC sunt disponibile în gama Yaskawa: HC10, HC10DT, HC10DT IP67 și, în curând, HC10DTF, pentru sectorul alimentar.

Controllere

Tehnologii inovatoare

Siguranța, în caz de contact direct cu operatorul, este oferită de cei șase senzori de cuplu integrați care facilitează o interacțiune flexibilă între robot și mediul său. Brațul robotului este conceput astfel încât să evite orice risc de prindere, de exemplu a degetelor.

Conform normelor europene de siguranță, MOTOMAN HC20DT IP67 poate fi utilizat – la fel ca și modelul HC10DT, mai mic – ca robot cu funcții de limitare a puterii și forței, respectând specificațiile tehnice ISO TS 15066.

Controllerele compatibile, de mare performanță, YRC1000 sau YRC1000 micro, echipate cu funcții de siguranță FSU (Functional Safety Unit) și  PFL (Power Force Limit)  ating, la nivel PLd de performanță, categoria 3, conform normei DIN EN ISO 13849-1. În concluzie, aceste controllere pot fi utilizate atât pentru coboți, cât și pentru roboți industriali Yaskawa.

Pentru a crește performanța, robotul poate opera, de asemenea, în modul hibrid, prin conectarea unui sistem extern de siguranță, de exemplu un scanner laser. În acest caz, robotul alternează între viteza colaborativă, viteza redusă și viteza maximă, adaptându-și dinamica în funcție de  distanța față de operator.