Beneficiile automatizării cu roboți a procesului de paletizare 

În prezent, cele mai multe fabrici automatizează procesul de paletizare. Automatizarea nu doar elimină eventualele riscul de rănire a muncitorilor sau de deteriorare a produselor, dar este mai eficientă și mai productivă decât orice proces de muncă manuală. Însă odată ce se optează pentru automatizare, intervine alegerea între opțiunile disponibile: paletizare convențională sau paletizare robotizată.

Paletizatorii convenționali vin cu două subcategorii: nivel inferior și nivel superior. Primul este responsabil pentru rotirea și alinierea produselor de-a lungul conveioarelor, în funcție de configurația paletului. În ceea ce privește paletizatorii de nivel superior, produsele sunt transportate de-a lungul conveioarelor, iar paletul este cel ajustat.

Paletizatorii robotici funcționează cu ajutorul roboților. Într-un sistem robotizat de paletizare, produsele intră în general în stație cu ajutorul unei benzi transportatoare de alimentare. Prin programarea aplicației necesare, robotul stivuiește produsele pe palet într-un model definit de utilizator.

Prezentăm în cele ce urmează cei mai importanți factori care v-ar putea determina să faceți alegerea potrivită pentru operațiunile din propria fabrică.

 

 

Viteză

Fiecare organizație vizează operațiuni de mare viteză. Cu cât puteți realiza un produs sau o operațiune mai repede, cu atât puteți obține mai multe sau vă rămâne timp să vă concentrați asupra altor cerințe comerciale. Când vine vorba de paletizatoare, convenționalul nu înseamnă mai rapid. De fapt, depinde de greutatea, dimensiunea și forma produsului în procesul de paletizare. Cele mai multe sisteme robotizate sunt capabile să manipuleze mai mult de 1 unitate, deoarece roboții pot colabora și lucra pe mai multe linii de producție.

Versatilitate

După cum am menționat deja, paletizatorii robotici sunt capabili să execute mai multe sarcini – lucru care îi face atrăgători pentru companiile cu game de produse diferite. Uneltele specializate end-of-arm pot fi adaptate la diferite funcții – de la vacuum la grippere magnetice. În plus, paletizatorii robotici au un design modular. Fie că trebuie să adăugați sau să eliminați unități din proces, acest lucru este posibil fără a genera nicio perioadă de inactivitate inutilă a liniei de producție.

Precizie

Cu capacitatea de a programa funcții conform standardelor definite de utilizator, paletizatorii robotici oferă o precizie de neegalat pentru aplicații. Roboții sunt capabili să funcționeze la o precizie sub-milimetrică, ceea ce depășește capacitatea paletizatorilor convenționali. Acest tip de precizie ar putea face diferența, în unele cazuri, dintre succes și eșec.

Mentenanță

Paletizatorii convenționali implică o varietate de operații mecanice. Din cauza uzurii, benzile transportatoare trebuie inspectate mai des și mai atent. În funcție de problemă și de cât de repede poate fi remediată, există și posibilitatea unor perioade de nefuncționare semnificative.

Pe de altă parte, paletizatorii robotici constau în mai puține componente mecanice. Prin urmare, sunt considerați mult mai fiabili, iar defecțiunile sunt mai rare. De fapt, singura grijă ar putea fi gripperul. Pentru a atenua potențialele perioade de nefuncționare, companiile dețin un dispozitiv de prindere de rezervă care poate fi schimbat rapid pentru a menține linia în funcțiune. Personalul care manipulează roboții va avea nevoie de instruire specializată cu privire la modul de gestionare a întreținerii paletizatorilor robotici.

Spaţiu

Paletizatorii convenționali sunt în general de mari dimensiuni, deci ocupă mult spațiu. Ar putea constitui o problemă pentru fabricile care se luptă cu metrul pătrat disponibil. În schimb, dimensiunea paletizatorilor robotici este variabilă, sunt mult mai flexibili și adaptabili spațiilor înguste.

Echipa NORMANDIA are expertiza și cunoștințele tehnice din industrie pentru a personaliza o soluție la cheie care să răspundă nevoilor dumneavoastră.

Consultați seria de roboți de paletizare YASKAWA

 

Contactați-ne pentru mai multe informații:

alexandru.stanica@normandia.ro

+40-759048603

+40 268 549 236