Roboții fac lumea mai sustenabilă.
În industrie au fost găsit modalități de a utiliza sisteme automatizate care au înlesnit întreprinderilor îmbunătățirea proceselor, devenind mai eficiente și profitabile. Pe lângă aceste beneficii, este evident că robotica ajută la îmbunătățirea eforturilor de sustenabilitate. În prezent, roboții ajută la combaterea schimbărilor climatice, la îmbunătățirea reciclării și la creșterea sustenabilității producției. Robotica și sistemele automatizate revoluționează lumea în continuă modernizare și schimbă industrii, cum ar fi producția, asistența medicală, producția alimentară și agricultura, printre altele. De asemenea, acestea s-au dovedit a juca un rol semnificativ în realizarea Obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD) ale Organizației Națiunilor Unite (ONU). Ca atare, robotica va avea o influență asupra modului în care sunt îndeplinite obiectivele menționate, de exemplu, prin sprijinirea sarcinilor manuale, îmbunătățirea accesului la distanță, îmbunătățirea monitorizării și promovarea inovării.
Într-un raport publicat recent de Federația Internațională de Robotică (IFR), se arată că utilizarea roboților joacă un rol important în atingerea a 13 din 17 obiective de dezvoltare durabilă stabilite de Națiunile Unite, ajutând astfel la protejarea planetei.
„Utilizarea roboților răspunde apelului la acțiune lansat de ONU”, afirmă Milton Guerry, președintele Federației Internaționale de Robotică (IFR). „IFR sprijină obiectivele de dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite. Există noi moduri prin care roboții fac economie de resurse și produc tehnologiile ecologice ale viitorului.”
„Transformarea pe drumul către o utilizare durabilă a resurselor demonstrează că robotica și automatizarea sunt tehnologii cheie”, declară dr. Susanne Bieller, secretar general al Federației Internaționale de Robotică. „Automatizarea inteligentă reduce costurile de producție, ceea ce ajută tehnologia bateriilor să realizeze un progres în mobilitatea electrică, de exemplu, sau producția de celule de combustie pentru energia pe bază de hidrogen ca alternativă la energia fosilă. În același timp, tehnologia de producție extrem de eficientă reduce emisiile de CO2.”
Roboți verzi
Adoptarea inițiativelor de sustenabilitate crește de la an la an, iar robotica este parte importantă din aceste procese. Combaterea unei crize globale moderne, cum ar fi schimbările climatice, necesită o soluție la fel de modernă. Din cauza caracterului extrem al problemei cu care ne confruntăm, pentru a obține o îmbunătățire semnificativă, eforturile noastre trebuie să depășească ceea ce este „uman” posibil.
Au fost înregistrate progrese prin implementarea roboticii și a sistemelor automatizate în strategiile de sustenabilitate, cunoscute sub numele de „roboți verzi” (green robots).
Iată câteva dintre diversele aplicații în care roboții pot fi utilizați cu succes în eforturile noastre de sustenabilitate.
Eliminarea agenților chimici (Smart Agriculture – SDG 2 al ONU)
În agricultură, noii roboți de câmp elimină utilizarea agenților chimici. Acești roboți agricoli se deplasează pe rândurile de culturi. Echipați cu camere și software de inteligență artificială, aceștia sunt capabili să localizeze buruienile și să le ardă selectiv cu o lovitură cu laser. Noua tehnologie nu numai că elimină complet utilizarea erbicidelor, dar fermierii ecologici au acum o alternativă la un proces asociat numit „aprindere” în care foloseau torțe cu propan pentru a distruge buruienile.
Producție durabilă
Producția și fabricarea ecologice sunt vitale pentru succesul întreprinderilor în acest climat. Având în vedere că în centrul atenției se află schimbările climatice și toate măsurile de contracarare a acestora, consumatorii din ziua de azi sunt extrem de atenți la modul în care sunt fabricate produsele, la impactul acestora în timpul producției și după aceea, precum și la modul în care acestea pot fi reciclate sau reutilizate. Pentru a răspunde acestor nevoi și preocupări, producătorii de toate tipurile apelează la robotică pentru a se asigura că afacerea lor este în prim-plan atunci când vine vorba de practici durabile.
Reducerea amprentei de carbon
Integrarea de roboți în liniile de producție are un impact pozitiv, deoarece aceștia reduc amprenta de carbon a producătorilor. Multe fabrici și unități de producție eliberează în mod activ carbon în atmosferă, ceea ce agravează schimbările climatice.
Prin urmare, mulți dintre aceștia se orientează către roboți pentru a-și reduce amprenta de carbon.
Accelerarea proceselor de reciclare
Roboții și sistemele automatizate preiau sarcinile repetitive și le accelerează. Roboții pot fi utilizați pentru a sorta materialele reciclabile. Reciclarea materialelor se poate face rapid și eficient și nu necesită toate echipamentele de siguranță și pregătirea de care are nevoie în general munca manuală.
„Pregătiți-vă să reparați” – Inovație industrială (SDG 9 al ONU)
„Prepare-to-repair” este o strategie de succes pentru producătorii de roboți și clienții lor, strategie ce urmărește reducerea costurilor și economisirea resurselor. Se ia în considerare faptul că un robot are o durată medie de viață de până la treizeci de ani. Utilizarea a mai puține piese în construcția roboților, care se traduce printr-un risc mai mic de viitoare defecțiuni, este primul pas al acestei abordări.
Întrucât fiecare oră de oprire a mașinii înseamnă risipă din banii clientului, de multe ori este mai eficient din punct de vedere al resurselor să transportăm piesele de schimb și să reparăm mașina la fața locului, decât să producem și să expediem mașini noi. Producătorul Yaskawa administrează centre de reparații dedicate, unde mii de roboți industriali sunt recondiționați și modernizați pentru o a doua viață.
Îmbunătățirea producției durabile
În prezent, roboții sunt utilizați într-o varietate de procese de producție pentru a îmbunătăți eficiența cu mai puține resurse. Roboții reduc, de asemenea, posibilitatea de erori, ceea ce înseamnă mai puține deșeuri. Atunci când se produc mai puține deșeuri, roboții pot găsi și separa mai eficient piesele mici.
În prezent, sustenabilitatea este în atenția și conștiința tuturor, iar suma părților – adică fiecare inițiativă dedicată – are un impact pozitiv asupra întregului. Adăugarea roboților la aceste încercări amplifică rezultatele acțiunilor de zi cu zi, și joacă un rol principal în proiectele de cercetare.
Când vine vorba de a lucra împreună pentru un scop comun, oamenii și roboții s-au dovedit a fi parteneri, protejând planeta.
NORMANDIA
Suntem un partener de încredere în furnizarea de soluții robotizate care fac lumea mai sustenabilă!
De asemenea, vă putem oferi instruirea necesară pentru a utiliza robotul din unitatea Dvs. de producție, la potențialul maxim.
Contactați-ne pentru mai multe informații!