Roboții – o necesitate

Infecția cu noul Covid-19 a cuprins viețile oamenilor de pe globul întreg, a perturbat industrii și a avut un impact dramatic asupra economiei lumii. Unii analiști prevăd că impactul pandemiei ar putea fi la fel de devastator ca în timpul Marii crize economice din perioada 1929-1933.

Întrucât lumea va trăi o zi de mâine diferită, soluțiile de viitor nu vor fi doar o opțiune pentru industrie, ci și o absolută necesitate. Roboții și tehnologia automatizată joacă deja un rol important în sectorul sănătății – de la utilizarea testelor bazate pe automatizare în laboratoare, la dispozitive de dezinfecție automate, utilizate în spitale, și se află pe punctul de a se extinde și în alte industrii, mai rapid decât ne așteptam.

Industria automotive a fost întotdeauna strâns legată de robotică și este puțin probabil ca acest lucru să se schimbe,” afirmă Kurt Rosenberg, Director Yaskawa Africa de Sud. “La rândul lor, bunurile de larg consum și piețele de alimente ar trebui să înregistreze și ele o creștere în utilizarea roboților și a tehnologiilor automatizate. Toate aceste repercusiuni au loc urmare a apariției elementului ‘contact’, întrucât responsabilii însărcinați cu siguranța și sănătatea vor fi mult mai preocupați de curățenie, control sanitar și igienă în procesele de producție, în manipularea și distribuirea bunurilor. Dacă virusul Covid-19 poate persista pe anumite suprafețe, vor trebui aplicate măsuri de consolidare a afacerilor și de apărare a acestora împotriva unei potențiale noi explozii a virusului. Acesta este punctul în care robotica poate interveni, pentru a reduce contactul și contaminarea încrucișată.”

În timp ce multe dintre industrii au instituit standarde aspre de igienă și noi practici de operare, au devenit și conștiente cu acuitate de elementul uman. La cea mai mică eroare, riscul de infecție poate deveni catastrofal. Au existat deja câteva cazuri majore în care servicii esențiale, cum ar fi spitale și fabrici, au fost nevoite să-și închidă ușile temporar, deoarece personalul fusese infectat cu virusul Covid-19.

Forță de muncă pe bază de roboți

În anii `70, Yaskawa propunea conceptul inovator al fabricii fără personal, numit Mecatronică. De atunci, conceptul a evoluat în Mecatronică– i³, definind noi ascensiuni și implementări ale automatizării prin intermediul managementului de date digitale. Fie că e vorba de automatizare parțială sau totală,  există soluții flexibile care permit integrarea inteligentă, vizualizarea în timp real a sistemelor și evoluție industrială prin inovație tehnologică. Aceste soluții nu doar cresc productivitatea în general și procesele de sistem, însă au și capacitatea de a îmbunătăți standardele și calitatea atât ale fabricii de producție cât și ale produselor.

Având în vederea restricțiile curente ale numărului permis de angajați care să desfășoare activități  și necesitatea distanțării sociale, industriile care au adoptat Mechatronica-i³ sunt mult mai pregătite să înfrunte efectele secundare ale pandemiei. De la stabilitatea și fiabilitatea producției tehnologizate, la standardele riguroase de sănătate și siguranță, forța de muncă robotizată este capabilă să execute muncă obișnuită, chiar și în cazuri neobișnuite.

Rosenberg consideră faptul că forța de muncă pe bază de roboți este calea spre viitor, atât pe plan local cât și internațional. În timp ce se observă o absorbție semnificativă a tehnologiei robotizate, există semne încurajatoare că va crește în anii următori, în termen de asigurare a afacerilor pentru progres.

În același timp, există teama că roboții vor lua locul oamenilor la locul de muncă, de unde și ezitarea de a adopta tehnologia. Andrew Crackett, Manager de vânzări național la Yaskawa Africa de Sud, consideră că, de fapt, sunt prilejuite mai multe oportunități atât organizațiilor cât și angajaților.

Am implementat câteva proiecte în cadrul unor organizații cu industrie care necesită mână de lucru intensă, în operații tehnologizate,” afirmă Crackett. “În loc să observăm  o reducere a personalului, am asistat de fapt la o realocare a angajaților pe alte zone sau în poziții noi. Prin consolidarea resurselor, intervine posibilitatea de extindere a  capacităților și reorganizării, îmbunătățind în același timp per total procesul, influențând astfel în mod pozitiv organizația. În plus, pentru roboți este în continuare nevoie de personal pentru asigurarea calității, diferite operații și suport, de exemplu.”

Catastrofa cauzată de Covid-19 nu poate fi diminuată, însă a determinat industriile să se gândească  la viitorul nostru și să planifice mai bine. O forță de muncă robotizată  nu mai pare o secvență ruptă dintr-un film științifico-fantastic, ci o cerință necesară  pentru orice afacere, pentru a supraviețui  în fața dezastrului.

Articol tradus din sursa: http://www.instrumentation.co.za
Autor: Andrew Crackett, Yaskawa Africa de Sud,